Disfagie orofaringiana


Swallowing disorders may be the first sign of a tumor pathology in the upper aerodigestive pathways. Sometimes an insidious screening is required in search for an occult primary tumor, representing a complex and difficult approach.

Swallowing disorders in cervico-facial tumors – diagnosis and treatment strategy

In cervical-facial tumor pathology, swallowing disorders are a diagnostic element, a post-therapeutic evolution element, as well as an important element of quality of postoperative life. We present a series of clinical cases that illustrate significantly the importance of swallowing disorders in cervical-facial tumor pathology, referring to the diagnosis stage, but also to the postoperative recovery stage.

Keywords dysphagia, cervical tumor, treatment Rezumat Disfagia orofaringiană se defineşte prin perturbarea pasajului bolului alimentar de la gură până la esofag, respectiv printr-o tulburare a deglutiţiei. Tulburările de deglutiţie pot reprezenta primul semn al unei patologii tumorale în sfera căilor aerodigestive superioare.

Uneori este necesar un screening insistent în căutarea unei tumori primitive oculte, constituindu-se într-un demers complex şi dificil.

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. SIMPTOME

În patologia tumorală cervico-facială, tulburările de deglutiţie reprezintă un element de diagnostic, un element de evoluţie postterapeutică, precum şi un element important de calitate a vieţii postoperatorii. Vom prezenta o serie de cazuri clinice care ilustrează importanţa tulburărilor de deglutiţie în patologia tumorală cervico-facială, referindu-ne la etapa de diagnostic, dar şi la etapa de recuperare postoperatorie.

Cuvinte cheie disfagie tumoră cervicală tratament Introducere Disfagia orofaringiană se defineşte prin perturbarea pasajului bolului alimentar de la gură până la esofag, respectiv printr-o tulburare a disfagie orofaringiana.

Reamintim că deglutiţia fiziologică are trei timpi — oral, faringian şi esofagian —, în care sunt implicate structuri anatomice şi funcţionale complexe.

disfagie orofaringiana

Se descrie şi un timp preoral, premergător deglutiţiei, care pregăteşte bolul alimentar în vederea deglutiţiei. Orice alterare morfologică sau funcţională a acestor structuri extrem de complexe poate duce la alterarea deglutiţiei.

La rândul ei, chirurgia excizională poate produce tulburări ale procesului de deglutiţie, prin ablaţia sau lezarea substratului anatomofuncţional al procesului. Chirurgia cervicală, chiar disfagie orofaringiana ablaţia tumorilor benigne, poate leza nervii cranieni implicaţi în deglutiţie, cu consecinţe serioase asupra calităţii vieţii pacientului, iar chirurgia reconstructivă vizează mai degrabă refacerea substratului anatomic şi mai puţin a celui funcţional 3.

Radioterapia poate determina disfagie precoce prin această mucozită, dar şi o disfagie tardivă prin intermediul fibrozei post-iradiere.

Tratament Majoritatea problemelor de înghițire pot fi gestionate, deși tratamentul pe care îl primiți va depinde de tipul de disfagie pe care îl aveți. Tratamentul va depinde dacă problema dvs. Cauza disfagiei este, de asemenea, luată în considerare atunci când se decide tratamentul sau tratamentul.

Asocierea radioterapiei şi chimioterapiei produce o mucozită severă, care impune gastrostoma disfagie orofaringiana alimentaţie 2,3. Investigaţiile obiective — nu există un consens privind evaluarea corectă a disfagiei orofaringiene, descriindu-se diferite strategii de evaluare la nivel de centru sau ţară. Conform consensului internaţional ICONrezultat în urma interogării a cinci experţi din patru continente, investigaţiile obiective recomandate sunt evaluarea endoscopică funcţională a deglutiţiei functional endoscopic evaluation of swallowing; FEES şi videofluoroscopia videofluoroscopic swallowing study; VFSS.

disfagie orofaringiana

Este recomandabilă şi obiectivarea calităţii deglutiţiei, prin utilizarea unui scor de evaluare obiectivă 6. Evaluarea subiectivă a deglutiţiei trebuie făcută prin chestionare de autoevaluare privind disfagia şi calitatea vieţii 6.

Timpul preterapeutic presupune echilibrarea pacientului prin nutriţie parenterală preoperatorie; uneori este necesară gastrostoma de alimentaţie sau gastrostoma endoscopică percutanată PEG. Timpul operator sau terapeutic presupune cel mai frecvent chirurgie cu ablaţia leziunii şi reconstrucţia structurii anatomice, dar nu şi funcţionale cel mai adesea.

Timpul postterapeutic presupune: nutriţie enterală pe sonda nazogastrică SNGnutriţie parenterală pentru un timp foarte scurt, ideal cu aport de albumină, uneori gastrostomă definitivă; exerciţii ortofonice sau pentru tulburările de deglutiţie, mai ales dacă se asociază postoperatoriu pareze disfagie orofaringiana nervi cranieni IX, X, XI şi XII.

Pot fi benefice corticoizii şi vitaminele din grupul B, mai ales pentru tumorile benigne operate. Monitorizarea postterapeutică a tulburărilor de deglutiţie se încadrează în monitorizarea oncologică standard. Monitorizarea greutăţii corporale poate fi un indicator de evoluţie.

Bineînţeles că sunt necesare protocoale de evaluare pre- şi postterapeutică.

Disfagie sau greutatea la înghițire: ce este, cauze, tratament și prevenție

Materiale şi metodă Vom prezenta o serie de cazuri clinice care să ilustreze semnificativ disfagie orofaringiana tulburărilor de deglutiţie în patologia tumorală cervico-facială, referindu-ne la etapa de diagnostic, dar şi la etapa de recuperare postoperatorie. Cazul 1.

Neoplasm pelvilingual ulceroinfiltrativ Este vorba despre un pacient de sex masculin, de 38 de ani, cu un neoplasm pelvilingual ulceroinfiltrativ T4a N2b M0care a fost operat radical figura 1.

Din cauza ablaţiei structurilor orale implicate în timpul premergător deglutiţiei şi în timpul oral al deglutiţiei, a fost necesară alimentaţia enterală pe sondă nazogastrică timp de şase săptămâni figura 2.

 • Tuya Dietoterapie alimentaţie bogată în coacăze, zmeură, fragi, afine, smochine, ţelină, varză, lămâi, portocale, gutui, ceapă, praz, usturoi Suc de lămâi gargară de ori pe zi Suc de gutui gargară de ori pe zi Iarbă neagră decoct din 1 lingură de plantă la ml de apă care fierbe; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă întreaga cantitate fracţionat, pe parcursul unei zile Gălbenele infuzie din 3 linguri de flori la ml de apă clocotită, se infuzează minute, se consumă căni pe zi tinctură: se consumă 30 disfagie orofaringiana picături, de 2 ori pe zi Pătlagină tinctură: se poate obţine din 5 g de frunze în ml de alcool de 45 grade, se macerează 8 ore; se poate face gargară cu 40 de picături de tinctură puse în ml de apă, de 3 ori pe zi Salcie decoct: 4 linguri de coajă la ml de apă care fierbe; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă câte 1 lingură de 3 ori pe zi sau se face gargară de 3 ori pe zi, cu câte o cană.
 • Aceste exemple pot conține cuvinte vulgare.
 • disfagia - Traducere în engleză - exemple în română | Reverso Context
 • Disfagia si odinofagia Din Articole Generalitati disfagia orofaringiana dificultatea transferarii alimentelor din gura in esofag, asociata adesea cu simptome de regurgitatie nazofaringiana si cu aspiratie pulmonara trebuie deosebita de disfagia esofagiana care se caracterizeaza prin senzatia de greutate a trecerii alimentelor in jos prin esofag.
 • Tratamentul prostatitei 20 de ani

Pacientul a efectuat radioterapie tardivă şi prezintă recidivă locală categorii de vârstă prostatita nouă luni. Va fi candidat la gastrostomă de alimentaţie permanentă. Figura 1.

 • La pacientii cu tulburari neuromusculare, disfagia se instaleaza progresiv, intai pentru alimentele solide apoi pentru lichide.
 • Detalii Disfagia și odinofagia dificultatea și durerea la înghițit Disfagia?
 • Disfagie sau greutatea la înghițire: ce este, cauze, tratament și prevenție
 • Pentru aceste cauze medicul gastroenterolog va colabora cu medicul ORL-ist sau cu chirurgia oro-maxilo-facială.
 • Prostatitis augmentin duration

Neoplasm pelvilingual ulceroinfiltrativ — aspect preoperator şi intraoperator Figura 2. Neoplasm pelvilingual ulceroinfiltrativ — aspect postoperator la o săptămână Cazul 2.

Traducere "disfagia" în engleză

TBC pulmonar activ, tumoră de sinus piriform Este vorba despre un pacient de sex masculin, de 60 de ani, cu TBC pulmonar activ în tratament, cu disfagie severă agravată de o lună şi prezentând caşexie. Nu se decelează adenopatii sau tumori cervicale palpabile. Laringoscopia cu fibră optică evidenţiază pareză recurenţială dreaptă şi stază salivară în hipofaringe. Examenul CT cervical descrie o tumoră în sinusul piriform drept, ce lizează aripa cartilajului tiroid şi prezintă caractere imagistice ce pot sugera tuberculoză figura 3.

disfagie orofaringiana

Endoscopia digestivă superioară a fost imposibil de efectuat, din cauza stenozei strânse. S-a efectuat gastrostomă de alimentaţie şi s-a decis continuarea tratamentului tuberculostatic, nuci pentru prostatită reevaluare peste două luni.

Figura 3. Examen CT cervical — leziune tumorală în sinusul piriform drept, cu liza cartilajului tiroid şi zone de necroză Cazul 3.

Neoplasm de esofag cervico-toracic Este vorba despre un pacient de sex masculin, de 63 de ani, cu neoplasm pelvilingual drept T2N0M0operat în şi radiotratat. La aproape cinci ani de disfagie orofaringiana de la diagnosticarea primei neoplazii, prezintă tulburări de deglutiţie agravate progresiv, precum şi pierdere ponderală. Examenul IRM cervical relevă o tumoră infiltrativă la nivelul esofagului cervico-toracic figura 4.

Evoluţia cazului a fost nefavorabilă: s-au efectuat gastrostomă şi ulterior traheostomă pentru sindrom Gerhardt, urmate de exitus.

disfagie orofaringiana

Figura 4. IRM cervical — leziune infiltrativă stenozantă la nivelul esofagului cervical şi toracic superior Cazul 4. Schwannom de nerv vag Este vorba despre un pacient de sex masculin, de 53 de ani, cu o tumoră chistică laterocervicală dreaptă, la care diagnosticul cel mai probabil preoperator era de chist branhial. Examenul CT cervical descrie însă o tumoră cu aspect chistic, situată profund în loja vasculară dreaptă, aproape de apofizele transverse ale vertebrelor cervicale figura 5.

Semne si simptome

Intraoperator am descoperit o tumoră pseudochistică, în dreptul vertebrelor cervicale C3-C4, care s-a decolat relativ uşor de pe teaca nervului vag. Examenele histopatologic disfagie orofaringiana şi la parafină au confirmat schwannomul figura 6.

disfagie orofaringiana

Postoperator, pacientul a prezentat tulburări de deglutiţie persistente, cu ameliorare la 6 şi 12 luni, cu o discretă pareză de coardă vocală dreaptă sechelară.

Figura 5. Schwannom de nerv vag drept — piesă operatorie Figura 6. Pacientul poate prezenta disfonie şi disfagie după operaţie, astfel încât este obligatoriu consimţământul informat preoperator.

La pacientii cu tulburari neuromusculare, disfagia se instaleaza progresiv, intai pentru alimentele solide apoi pentru lichide. Alimentele reci agraveaza problema. Pasajul bolului alimentar poate reusi cu ajutorul manevrei Valsalva, sau prin modificarea pozitiei corpului.

Intervenţia chirurgicală în schwannoamele nervului vag constă în enucleare intracapsulară. Este necesară terapia ortofonică precoce. Cazul 5.

Pierdere în greutate neașteptată; Tuse sau senzație de sufocare la înghițire. Trebuie mers la un consult medical dacă persoana are în mod regulat dificultăți la înghițire sau dacă disfagia este însoșită de pierderea în greutate sau de vărsături.

Tumoră de bază de craniu Este vorba despre un pacient de 48 de ani, de sex masculin, cu disfonie şi disfagie de aproximativ două luni. Clinic, prezintă pareză de nervi cranieni IX-XII, pe dreapta sindrom Collet-Sicardcontractură antalgică în flexie a capului, fără tumori cervicale palpabile figura 7.

Examenul CT cervical evidenţiază o tumoră cu caracter malign ce lizează apofiza bazilară a occipitalului, pe dreapta, cu extensie către vena jugulară internă dreaptă, la nivelul găurii rupte posterioare figura 8.

Ce înseamnă dacă te doare gâtul doar atunci când înghiți ceva

Pacientul a avut prelevate, în alt serviciu, biopsii de hipofaringe şi de cavum, negative pentru leziuni tumorale. Videofibroscopia laringiană evidenţiază disfagie orofaringiana recurenţială dreaptă şi stază salivară în sinusul piriform drept figura 8.

disfagie orofaringiana

Ecografia abdominală a evidenţiat o tumoră renală dreaptă, cu caracter malign, care reprezintă tumora primitivă. Leziunea din baza de craniu descrisă corespunde, în acest context, unei determinări secundare osoase, la nivelul osului occipital, cu caracter osteolitic.

 1. Durere în timpul urinării la bărbați la sfârșitul
 2. DISFAGIE - dificultăți la înghițire : cauze și soluții - Servus Expert Med
 3. Se poate vindeca prostatita pentru totdeauna?
 4. Stenoza uretrala forum
 5. Джизираку не нравилось, когда его отвлекали от заведенного жизненного порядка, а Хедрон всегда означал нечто непредсказуемое.
 6. Tiparire - Actualitate / Ce înseamnă dacă te doare gâtul doar atunci când înghiți ceva
 7. Simptome de prostatită în toate etapele

Pacientul a fost îndrumat către un serviciu de urologie pentru tratamentul tumorii primare şi, ulterior, pentru tratament oncologic. Figura 7. Examen CT cervical — leziune osteolitică în hemibaza de craniu dreaptă, cu liza apofizei bazilare a occipitalului extinsă spre gaura ruptă posterioară Discuţii În ceea ce priveşte asocierea tulburărilor de ce să bei pentru prostatita cronică cu patologia tumorală cervico-facială, se impune o serie de consideraţii practice, cu tentă autocritică, pentru chirurg.

Disfagie sau greutatea la înghițire: ce este, cauze, tratament și prevenție

Pacientul trebuie informat despre sechelele funcţionale ale chirurgiei în patologia tumorală cervico-facială. Frecvent, chirurgul îşi concentrează atenţia asupra respiraţiei şi mai puţin asupra deglutiţiei. Nu există specialişti formaţi pentru recuperarea tulburărilor de deglutiţie. Alimentaţia postoperatorie este importantă în recuperarea fizică, dar şi psihologică a pacientului, fiind un element esenţial al calităţii vieţii.

Prezenţa sau absenţa tulburărilor de deglutiţie postoperatoriu sau postterapeutic poate reprezenta un indicator de evoluţie favorabilă sau nefavorabilă a patologiei tumorale de bază. Concluzii În patologia tumorală cervico-facială, tulburările de deglutiţie reprezintă un element de diagnostic, un element de evoluţie postterapeutică, precum şi un element important de calitate a vieţii postoperatorii. Recuperarea tulburărilor de deglutiţie sechelare, după tratamentul oncologic, necesită specialişti formaţi în tratamentul tulburărilor de deglutiţie, centre de recuperare dedicate, precum şi protocoale specifice de evaluare pre- şi postterapeutică.

Conflict of interests: The authors declare no conflict of interests. Disfagie orofaringiana technical review on management of oropharyngeal dysphagia.

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. Accidentul vascular cerebral

Objective assessment of disfagie orofaringiana dysfunction and aspiration after radiation concurrent with chemotherapy for head-and-neck disfagie orofaringiana. Evolution of chronic dysphagia following treatment for head and neck cancer. Oral Oncol. Early unilateral laryngeal paralysis after pulmonary resection with mediastinal dissection for cancer. Ann Thorac Surg. Espitalier F. Articole din ediţiile anterioare Modalităţile actuale de tratament pentru leziunile dentare eroziv-abrazive Irina-Maria Gheorghiu, Loredana Mitran, Mihai Mitran, Sânziana Scărlătescu, Ruxandra Sfeatcu Erosive and abrasive dental lesions are commonly encountered disfagie orofaringiana dental practice due to the multifactorial etiology involved, with several mechanism Străbătut d Chițac, A.

Weisman, M. Condrat, Emanuela Onisâi Autorii prezintă cazul unui pacient în vârstă de 71 de ani, care se prezintă în urgenţă pentru insuficienţă respiratorie cro­ni­că acutizată, care