Sonde vezicale


Bolnava este pregatita psihic, i se explica importanta si necesitatea tehnicii si o rugam din timp sa nu manance.

sonde vezicale cum să tratezi prostatita în

Se izoleaza patul cu paravan, lenjeria de pat se protejeaza cu musama si aleza, se pozitioneaza bolnavul in pozitia ginecologica si se indeparteaza patura si perna pe un scaun. Se aseaza bolnavul si se sonde vezicale cu cearsaful sau invelitoare, se introduce bazinetul dupa care se trece la efectuarea toaletei organelor genitale externe.

Sonde urinare

Se indeparteaza bazinetul si se aseaza o tavita renala daca e in scop evacuator se aseaza sonde vezicale alt bazinet pe musama si pe aleza intre coapsele bolnavei. Asistenta se spala pe maini cu apa si sapun, imbraca manusile sterile, aceasta se pozitioneaza in partea dreapta a bolnavei, iar cu ajutorul policelui si indexului mainii stangi, indeparteaza labiile si evidentiaza meatul urinar. Tamponul se utilizeaza pentru o singura stergere.

Operatia se repeta de ori cu tampoane curate.

Sondajul nasogastric

Cu o pensa hemostatica se prinde sonda cu mana stanga si se scoate din ambalaj si o prinde cu degetul mare si indexul mainii drepte ca pe un creion, iar capatul distal se va prinde intre inelar si degetul mic indreptat in jos. Se lubrefiaza sonda cu ulei de parafina steril; sonda se orienteaza cu varful inainte si indreptata in sus, tinand-o ca pe un creion.

sonde vezicale poate exista prostatita fara simptome

Se introduce sonda in uretra la o adancime de cm cu varful spre simfiza pubiana. Paralel cu inaintarea sondei se coboara extremitatea libera a sondei, printr-o miscare in forma de arc pentru a-i usura trecerea si inaintarea in vezica. Scurgerea urinei in tavita renala confirma prezenta sondei in vezica.

sonde vezicale prostata schrumpfung

Primele picaturi de urina se scurg in tavita renala, iar in continuare se goleste vezica intr-un recipient sau punga gradata. Se penseaza capatul sondei si se indeparteaza prin aceleasi miscari invers celor cu care s-a introdus.

sonda vezicala

Se efectueaza toaleta regiunii, bolnava se imbraca si se aseaza intr-o pozitie cat mai comoda in pat. Acesta va fi supravegheata in continuare in repaus la pat.

  • Screening gratuiti veneto
  • Chirurgia urologică a endometriozei • IFEM Endo

Se noteaza tehnica si numele persoanei care a efectuatuat-o cat si cantitatea de urina recoltata. Se trece la reorganizarea locului de munca.

Pentru dezinfectarea organelor genitale externe si a meatului uretral urinar sunt necesare tampoane sterile, folosim fiecare tampon o singura data 1 singura stergere.

sonde vezicale soluție la problema prostatitei

La femei dezinfectarea se face de sus in jos dinspre simfiza pubiana spre aus.